Alt Urgell, poblacions entre muntanyes

Parcs naturals i pobles al llindar de les muntanyes i a prop de les pistes d’esquí. Són alguns dels molts encants de la comarca de l’Alt Urgell, per visitar-la tot l’any, però sobretot en aquesta època on els paisatges ens deixen colors diferents. A comarques de Lleida i els Pirineus Catalans, avui fem un repàs a l’Alt Urgell.

Parc Natural de l’Alt Pirineu

Ocupa una part d’aquesta comarca i la del Pallars Sobirà. Pot presumir de ser el el parc natural més gran de Catalunya, i amarga forta natura per poder practicar esports com ara senderisme o BTT. En aquest parc hi trobem una fauna variada protagonitzada per l’ós bru, espècie en perill d’extinció força protegida en la zona. També hi ha lloc pel patrimoni històric, com ara el conjunt d’esglésies romàniques de Vilamur.

Parc Natural Cadí-Moixeró

Molt a prop, un altre parc ens diu que ens trobem als Pirineus. Entre les activitats del parc destaca el veure fauna salvatge, amb miradors especials. S’organitzen rutes organitzades per a l’observació de fauna, on explicar l’entorn i les característiques dels animals. Alhora, una altra activitat són les visites als jardins botànics per tal de conèixer les espècies vegetals, hi destaquen el circuit de l’Arborètum dels Planells del Sastró o el Jardí botànic de les Trementinaires.

Parc del Segre

També rep el nom de Parc Olímpic del Segre, al realitzar-se les proves de piragüisme durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92. Té diversos canals i una mini central hidroelèctrica reversible que garanteix el cabal d’aigua. És lloc de celebracions esportives, com ara proves d’eslàlom, ràfting, hidrotrineu…

La Seu d’Urgell

La capital d’aquesta comarca és la bonica població de la Seu d’Urgell. No només és el lloc més poblat, sino que té una gran història de segles. Prova d’això són els edificis que trobem, com Santa Maria d’Urgell, la catedral de la Seu; el Palau Episcopal, al pati de Palau; l’Església de Sant Miquel; l’església de Santa Immaculada… no ens podem perdre el mercat, que té lloc cada dimarts i dissabte al Carrer Major.

Esquí nòrdic

Aquesta zona és concentració de pistes d’esquí. I es que és important ressaltar que la Seu d’’Urgell amb altres municipis, com Josa i Tuixén o Lles de Cerdanya van formar la Mancomunitat per la promoció de l’Esquí Nòrdic. Algunes d’aquests estacions són la de Sant Joan de l’Erm, l’estació de Tuixent – la Vansa, i l’estació de Lles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *