Coneix la Catalunya romana al tarragonès

Catalunya pot ésser visitada des de molts punts de vista. Ara bé, la seva història sempre ha estat unida als romans, doncs determinades zones van ser capitals de tota Hispània en aquella època. El seu llegat ens ha deixat una riquesa monumental molt important, sobre tot al Sud de la comunitat, al tarragonès, on hi trobem Patrimonis de la Humanitat per la Unesco (enllaç en anglès).

En aquesta zona hi ha la Vi·la romana dels Munts, a Altafulla, que data del segle I i es creu que va estar ocupada fins al VI o VII. Hi trobarem restes en forma d’estàtues, pintures murals i columnes que formen part del Patrimoni de la Humanitat de la zona Tàrraco.

Per la seva banda, l’Arc de Berà, a la carretera cap a Roda de Barà, es un arc honorífic dedicat a l’emperador August, construït a finals del segle I aC. Marcava l’arribada a Tàrraco per la Via Augusta i hi destaca per la seva arquitectura amb pilastres corínties i motllures.

Però, les restes més importants es troben a la ciutat de Tarragona, on podem admirar l’amfiteatre romà, que data del segle II a poca distància del mar; el circ, un dels més conservats; o les muralles. L’aqüeducte de les Ferreres o anomenat “Pont del Diable” portaba l’aigua a la ciutat des del riu Francolí, i fou construït al segle I. Mentre que el fòrum local, de l’any 30 aC, ens permet saber com erem les ciutats romanes.

Cap a Constantí, trobarem la Vil·la romana de Centcelles, tota una joia amb una cúpula força important de l’art paleocristià, amb pintures i mosaics amb escenes de caça i altres representacions. Més al Sud, a la població de Tortosa s’hi conserven algunes inscripcions i restes arqueològiques d’aquella època al castell de Sant Joan, al barri del castell i a la catedral, a més de la col·lecció museogràfica de l’Ajuntament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *