Crea un hort a casa teva fàcilment!

T’imagines cultivar tomàquet, enciam i altres vegetals a la terrassa de casa teva? Donc és possible i molt més fàcil del que sembla, gràcies al nou concepte d’hort urbà, que permet produir hortalisses i vegetals a un pati, terrassa o balcó i poder mejar-les directament. De l’hort al plat.

L’hort urbà (enllaç en castellà) és una idea ecològica que ja està molt estesa a tota Europa on no s’utilitzen adobs químics ni insecticides. Realitzar el nostre propi hort no ens portarà massa temps, però hi cal una dedicació mínima.

Varietat de cultius
Per tal d’aprofitar el petit espai que tenim, el millor és cultivar diferentes varietats (enllaç en castellà) o policultiu. Cal combinar plantes compatibles entre si, doncs evitarem plagues i enfermetats, i el seu rendiment és major que si les cultivem per separat. Per exemple, l’enciam és compatible al costat de tomàquets, cebes i pastanagues.

Consells per a muntar l’hort urbà
És necessari que el situem on hi toqui molta llum per tal d’aportar màxima energia a les plantes. Necessitem recipients per a cultivar, com ara contenidors (de diferentes mides), jardineres i taules (enllaç en castellà) més altes i còmodes amb un drenatge òptim per a que penetri l’aigua fàcilment.

Hi posarem una terra especial: substrat ecològic, que, normalment, és una barreja de compost que durarà uns quants mesos. Regar el nostre hort és bàsic. Ho podem fer manualment amb regadores o sistemes de reg gota a gota programats que porten moltes jardineres o regs automàtics que permeten l’estalvi d’aigua.

Què podem cultivar a la primavera?
Els mesos més òptims per a començar el nostre cultiu d’hort són abril i maig.  Quan les temperatures són més càlides podem afegir hortalisses d’estiu, com ara mongetes al costat de bledes, cogombres, cols, carbasses, melons, albergínies… que podem recollir al cap de dos o tres mesos. L’enciam es pot cultivar durant tot l’any.

Si aneu perduts, sempre podeu optar per consultar el manual de l’hort urbà.

A més, podem aprendre a cultivar el propi hort urbà participant en un taller en una casa rural on es realitzan tot tipus d’activitats. Ara ja pots gaudir d”unes bones amanides o unes albergínies molt gustoses recollides del teu hort!

One thought on “Crea un hort a casa teva fàcilment!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *