D’excursió al Paratge Natural d’Interès Nacional de L’Albera

Amb motiu de l’Any Internacional dels Boscos, us donem a conèixer diferents àrees verdes de Catalunya. Avui recomanem la visita al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, que ocupa el tram oriental dels Pirineus, des del Pertús fins a la mar i situat al nord-est de l’Alt Empordà. Separa les grans planes de l’Empordà i del Rosselló, i forma part de la frontera francoespanyola.

Flora. El paisatge de l’Albera presenta una forta riquesa i diversitat. La seva part més occidental està formada per boscos amb suredes, alzinars…, la zona oriental és més mediterrània amb matollars, mentre que el peu de mont és més seca, on hi trobem oliveres y vinyes. Admira aquest paisatge i passar un cap de setmana de pel·lícula!

A més, sempre hi podem fer excursions i practicar senderisme, i pujar a les seves muntanyes, com el cims de Puig Neulós, Puig dels Pastors, Puig dels Quatre Termes i el Pic de Sallafort, des d’on veure un espectacle brutal de natura i vegetació.

Fauna. Una zona amb diferents climes ofereix una fauna també diferent. Hi destaca la tortuga mediterrània, que té una protecció especial al estar en perill d’extinció. Hi veurem també la granota roja, la serp blanca, l’àguila daurada, el porc senglar, la llebre i la guineu.

Patrimoni cultural. Entre boscos i arbres, la riquesa cultural és notable amb visites d’interès turístic. Els monuments megalítics són abundants, en forma de dòlmens, com els que trobem a Capmany i a Rabós, entre d’altres.

No menys important és el patrimoni d’art preromànic i romànic, definit pel monestir benedictí de Sant Quirze de Colera, del segle IX i l’església de Sant Martí de Baussitges a l’Espolla. I, fins i tot, podem anar amb tota la família al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera Santuari de la Mare de Déu del Camp, que es troba a Garriguella, i limita amb Vilajuïga, que també podem visitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *