Ens endinsem els paratges del Ripollès

Catalunya ens enlluerna amb tota classe d’espais on no només gaudir de la naturalesa, sino també d’un fort patrimoni cultural. Llocs com la comarca del Ripollès: amb esglésies romàniques, valls per descobrir i paratges per practicar esports d’aventura.

El senderisme i l’excursionisme són dues les activitats més practicades al Ripollès. Aquesta llarga tradició es manté amb associacions d’excursionistes gràcies a muntanyes i bells llocs d’interès natural, com ara la Vall de Núria, Coma de Vaca i el circ d’Ulldeter. Els cims més importants on poder arribar són el Puigmal, el Noufonts, el Bastiments… Trobem una gran diversitat d’espècies que fa que el 35% del territori d’aquesta comarca estigui protegit.

Entre les rutes podem destacar la ruta del Ter. La seva característica es que uneix els Pirineus i la Costa Brava, en un recorregut que parteix de l’estació d’esquí Vallter 2000 fins a arribar a l’estació de tren de Ripoll. Sempre es pot fer amb bicicleta o a peu on veure una flora i fauna diversa i degustar, a més, gran varietat gastronòmica del lloc, com ara els embotits artesans, els formatges de cabra i la mel.

Si anem amb nens, podem anar a visitar el Molló Parc, a la mateixa població de Molló. Ens espera un bosc de 10 ha on caminar entre cèrvols, daines, la cabra salvatge, l’ós bru, espècies difícils de veure en altres llocs.

Però els pobles del Ripollès ofereixen una gran riquesa amb tota classe de monuments romànics. Per exemple, a Beget on veure l’església de Sant Cristòfor de Beget del segle X, una mostra única del romànic pre-pirinenc de la comarca. No menys important és Setcases, població que tingué el primer refugi de muntanya de l’estat espanyol, i on hi destaca l’església de Sant Miquel, del segle XII. El Monestir de Sant Pere de Camprodon va ser fundat per Guifré II, al segle X, i avui podem veure l’església.

Un cas a part és Ripoll, centre urbà que ens deixa el monestir de Santa Maria de Ripoll, del segle IX, una de les mostres més riques i belles de l’art romànic català i declarat Monument Històric-Artístic. A la població també podem veure el Museu Etnogràfic i l’Scriptorium de Ripoll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *