Fires i mercats nadalencs per Catalunya

En aquestes dates, moltes poblacions de Catalunya celebren les seves fires i mercats de Nadal on trobar productes per decorar les cases durant les festes nadalenques. Alguns mercats són força antics amb una gran tradició i ofereixen també articles artesanals molt reconeguts. Avui proposem fer un tomb per les principals fires de Catalunya que podem visitar quan estem de cap de setmana a una casa rural.

En aquestes fires hi trobarem pessebres, arbres de Nadal, productes de decoració, alimentació i altres mercats que es transformen i ofereixen no només eines relacionades amb aquestes festes sino diferents i originals com ara mercats medievals.

En la majoria d’aquests mercats, la joia de la corona és normalment el caganer, la figura estrella dels pessebres catalans, que data del segles XVII i XVIII i que simbolitza un home fent les seves necessitats. La figura s’ha personalitzat al llarg dels anys i la trobem en forma de personatges famosos.

Natura: Hi ha diverses fires relacionades amb la natura. Una de les més conegudes és la de l’Avet d’Espinelves, a Osona, un poble petit que celebra la fira d’avets més important i multitudinària de tota Catalunya. Arbres, avets i pins també són protagonistes del mercat de l’Avet de Sant Vicenç de Torelló.

Mercats nadalencs: A les comarques de Girona, el de Llagostera és de gran tradició on poder veure i comprar avets, torrons i productes artesans, i hi ha activitats per als més petits. El mercat medieval de Vic és tot un aconteixement que no ens podem perdre. Igual que el mercat de Nadal d’Olot, on trobar productes nadalenc i tallers infantils.

Fires artesanals: La Fireta de Cubelles ens deixa productes artesans; la fira de Peralada, a Girona, reuneix ceràmica, fusta, vidre i productes gastronòmics, a més de torrons i neules; i a la Fira de Santa Llúcia de Sant Llorenç Savall s’exposen productes nadalencs elaborats per entitats del poble.

Per a més informació sobre fires de Nadal a Catalunya: Web de Festes i Federació de Fires de Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *