Gastronomia refrescant catalana d'estiu

A la platja, a la muntanya, a tot arreu… a l'estiu qualsevol lloc està bé per a menjar bona gastronomia catalana. I es que és una de les més tradicionals, modernes i complertes alhora amb plats de temporada, però també altres que podem degustar durant tot l'any. A l'estiu preferim aliments més lleugers, per això recomanem plats refrescants per a menjar aquests mesos.

gastronomia estiu

Les sopes fredes es poden trobar a tota Catalunya, igual que la gran part dels plats que expliquem a continuació. Les sopes fredes poden ser de peix, d'hortalisses i de fruites, com les sopes de meló o síndria on afegir encenalls d'ibèric i menta. Deliciós si estem vora la mar!

Encara que els trobem durant tot l'any, els arrossos son força típics en aquests mesos estiuencs. En trobem de diferents tipus (arròs amb crosta, arròs amb fesols i naps, arròs a banda, arròs al forn, arròs a la bruta, arròs a la cassola) molt destacats a les comarques de les Terres de l'Ebre, al estar a prop de València.

L'escalivada és un plat tradicional català i molt refescant que sempre ve de gust. Es fa amb pebrots, albergínies, cebes i patates o bacallà salat. Les coques d'escalivada freda són plats ideals per menjar a l'estiu, com a plat únic o complement.

La fruita de temporada d'estiu és una de la més consumida durant tot l'any. És refrescant i es pot utilitzar per a elaborar tota classe de plats, com ara amanides, sopes fredes, en carns o peixos. Encara que es cultiven a totes les comarques, preferentment en trobem a Lleida, on per exemple es recullen uns 700 milions de quilos de fruita dolça a l'any. Majorment préssec, cirera, pera, albercoc…

Entre les amanides, la catalana és una de les més refrescants, al portar una bona ració d'enciam, tonyina i embotits de les terres interiors. Semblant a una amanida és el xató, amb escarola, esqueixada de bacallà, olives negres, ceba i una peculiar salsa. El xató és popular a les comarques de l'Alt i Baix Penedès i al Garraf, a poblacions com El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, entre altres llocs propers.

No ens podem perdre els diferents plats amb peix o marisc fresc que trobem a les comarques de platja, com ara la Costa Brava, delicadeses per al paladar, en forma de d'Espardenyes, cloïses, escopinyes o anxoves de l'Escala.

zp8497586rq