Grups i cooperatives de consum ecològic

Les necessitats per a fer un món millor, més ecològic, menys contaminant i resposable fa que hagin aparegut nombrosos grups i cooperatives de consum ecològic que, entre d’altres, compren aliments i productes directament al consumidor, evitant així els intermediaris.

Tú també hi pots formar part i rebre productes frescos ecològics i de proximitat, a què esperes?

Al segle passat van començar a néixer aquestes cooperatives arreu del món, principalment al nord d’Europa molt més conscienciats per la protecció del medi ambient. Però aquest fenomen s’ha estès fa uns cinc anys per tota Espanya i Catalunya amb un gran nombre de grups de consum ecològic.

Què són i quins requisits tenen les cooperatives de consum ecològic?

-S’organitzen en famílies o grups diferencials per comprar, consumir i dotar als seu socis de productes ecològics que provenen directament dels productors, evitant cap tipus d’intermediaris.
-Es fomenta el consum de productes de proximitat i locals.
-Es coneix al proveïdor directament, que normalment és pagès i cultiva sempre productes ecològics sense afegir cap químic addicional.
-Es preserva el medi ambient.
-Es menja de forma més saludable.
-Un usuari hi pot formar part, sent part activa i col·laborant anant a buscar directament aliments al productor, o bé de forma passiva, demanant comandes per a consumir a casa.

Actualment, a Catalunya hi trobem uns 80 grups de consum ecològics. L’exemple més important és Ecoconsum, la Coordinadora Catalana de Cooperatives de Consumidors de Productes Ecològics, que realitza controls de qualitat de forma directa a través d’una Comissió de Qualitat, organitza jornades i cursos sobre temes relacionats amb el consum responsable i està formada per 20 grups de consum.

Però podem citar algunes més com Cydonia, en la que els socis participem activament en la presa de decisions i en la direcció de la cooperativa; Germinal, que prenen consciència d’allò que realment necessitem per alimentar-nos; o el Rebost del Delta, que pensen que em de pagar un preu més just i ètic al col·lectiu de petits productors fomentant directament la viabilitat d’aquest sector ecològic i local.

Anima’t i participa en algún d’aquest grups i menja aliments saludables i de qualitat, i de la teva terra! Per a més informació: Grup de consum ecològic Catalunya (PDF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *