La brama del cérvol

Des de mitjans de septembre fins a mitjans d’octubre es pot observar en alguns boscos catalans un dels grans espectacles de la naturalesa: la brama del cérvol. Una experiència única que cal veure un cop a la vida. Els cérvols mascles llueixen orgullosos les seves banyes en busca de les cérvols femelles, en cel i preparades per a concebre noves criatures.

Durant la brama, el cérvols mascles demostren la seva força, barrallant-se entre ells fent xocar les seves cornamentes i braman espectacularment. Furguen la terra, orinen i delimiten el seu territori. Passats un dies d’intenses barralles -en ocasions se’ls pot veure exhaustos de cansanci-, només els més forts s’aparellaran amb les femelles.

A Catalunya es pot observar la brama dels cérvols a diversos indrets, especialment en el prepirineu occidental. La reserva de Boumort, entre les valls del rius Noguera Pallaresa i Segre, amb una extensió de més de 13.000 hectàrees, és un excel·lent paratge natural per a fer-ho. Com també ho és la serralada prepirinenca situada entre les comarques d’Osona, El Berguedà i El Ripollès.

Alguns allotjaments ens proposen descubrir la brama, d’altres ens ofereixen la possibilitat d’observar-la acompanyats d’un guia:

»Masia de Llaràs

»L’Alcova

»Casa Churchill

»Mas Merolla

Per suposat, per observar la brama cal no interferir i mantenir-se en silenci, o els cérvols marxaran. És recomenable dur prismàstics i no aillar-se de les pistes principals.

Enric Rodrigo

One thought on “La brama del cérvol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *