Qui s’apunta a una bona calçotada?

Diuen dels calçots que se’ls coneix des de finals del segle XIX quan un pagès de Valls va començar a coure a la brasa els grills de la ceba vella. Des de llavors, s’ha estés la seva popularitat. Inclús els va acompanyar d’una salsa preparada amb productes locals que amb lleugers canvis, a dia d’avui encara acompanya els calçots. No només a les comarques de Tarragona. També per tot Catalunya on és habitual trobar restaurants que des de gener fins l’abril ofereixen teules de calçots. Però, al meu entendre, mai serà el mateix. Els calçots tenen un gust rural i cal menjar-los allà on toca, davant les pròpies brases veient com s’enlaira la fumera blanca.

Si vols saber com coure calçots a la graella o degustar les millors salses cal anar a les comarques de Tarragona: l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonés i Baix Penedès on trobaràs autèntics especialistes en calçotades. No és casualitat que sigui en aquestes comarques on existeix des de 1995 la denominació de qualitat “Calçots de Valls”.

I precisament a Valls, aquest diumenge 25 de gener, es celebrarà la Gran Festa de la Calçotada que aplega anualment desenes de milers de persones. Una diada per a bons gourmets que ens sorprendrà amb el famós concurs de menjar calçots on els guanyadors se’n menjen més de 200 unitats, superant en pes els 3 kilos! I encara ens sorprendrà més comprobar com després de la calçotada encara queden ànims per a tastar la llonganissa i la carn que acompanyen l’àpat.

Qui s’apunta a una bona calçotada? Si t’agrada la idea ja pots preparar els pitets, tenim una selecció d’allotjaments que t’ho posaran fàcil:

» Mas Cap de Ferro (Nulles, Tarragona)
» Cal Conrad (Nulles, Tarragona)
» Mas Manlleva (Pla de Manlleu, Tarragona)
» La Caseta (Nulles, Tarragona)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *