2011, Any Internacional dels Boscos

El 2006, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució per la que es declarava el 2011 Any Internacional dels Boscos (enllaç en anglès). La preservació del medi ambient agafa una nova força amb la celebració d’aquest any que posa les bases per a mantenir i conservar els boscos a tot el món.

Durant 2011 es vol prendre major consciència que els boscos són part integrant del desenvolupament sostenible del planeta. Amb el lema “Els boscos per les persones”, es busca ajudar a la difusió i intercanvi d’estratègies per tal d’afavorir l’ordenació forestal sostenible i la degradació dels boscos, doncs gràcies a aquests tenim beneficis econòmics, socioculturals i ambientals.

Cal recordar que a la cimera de Cancún, que va tenir lloc a finals del passat any a Mèxic, es va acordar la creació d’un programa per tal de reduir les emissions de deforestació i degradació forestal (REDD+) per portar recursos a les comunitats dedicades a la conservació dels boscos. Aquesta iniciativa és força important, doncs segons la FAO (enllaç en castellà), la taxa de deforestació mundial s’ha reduït en un 37%, però encara queda molt per a fer, sobretot a Sud-amèrica i Àfrica.

Durant aquest any, tindran lloc algunes iniciatives per tal de fer factible el lema proposat per les Nacions Unides. Catalunya té una massa forestal d’un 40%, és a dir, gairebé la meitat de Catalunya és bosc, una proporció de pràcticament 200 arbres per habitant.

Alguns d’aquests espais són el massís del Montseny, que el trobem entre les comarques de Barcelona i Girona, on una gran part es correspon amb l’espai protegit del Parc Natural del Montseny amb els turons de L’home i el de Matagalls. El Parc d’Aigüestortes, al Pirineu de Lleida ofereix un impressionant paisatge on hi destaquen els llacs i estanys d’origen glacial quaternari; o el bosc de la Fageda d’en Jordà, a la Garrotxa, al municipi de Santa Pau, envoltat de bona part dels vint-i-un volcans que hi trobem en aquesta comarca.

Boscos per visitar, conservar i preservar no només aquest any, sino sempre.

4 thoughts on “2011, Any Internacional dels Boscos

  1. Pingback: Una visita al Parc Natural de l'Alt Pirineu | Blog Toprural

  2. Pingback: Una mirada als boscos: Espai natural de les Guilleries | Blog Toprural

  3. Pingback: Anem d'excursió al Parc de la Serralada Litoral! | Blog Toprural

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *