Arriba el Carnestoltes… festa, disfresses i natura

Com cada any per aquestes dates, gaudim d’una festa boja on les disfresses són protagonistes. Arriba el Carnestoltes, el rei dels poca-soltes, un personatge de vida curta, però intensa que ens mana passar-ho bé.

Si no tens encara la teva disfressa, ja pots pensar alguna divertida i original, i donar un tomb per les celebracions que es realitzen aquests dies.

carnestoltes 2013 flickr de ràdio berga

Les dates de la festa de Carnaval varien. Com a norma general comencen el dijous Gras i acaben el dimecres de la setmana vinent o dimecres de Cendra. Aquest any 2013, comença cap el 8 de febrer, i en algunes poblacions, s’allarga més d’una setmana.

L’origen d’aquesta festa, on tot està permès, podria datar dels romans o el grecs, però dins del cristianisme té lloc a l’inici del periode de Quaresma, on s’imposava el dejú i el sacrifici. Per aquest motiu durante els dies de Carnaval els ciutadants menjaven amb excés i feien tot allò que després era prohibit.

La figura del personatge del Carnestoltes, en forma de ninot o d’animal, està present tots els dies de festa i, fins i tot, és l’encarregat de llegir el pregó. Com hem dit, té una vida curta, doncs segons la tradició, el dimecres de cendra el personatge ha de morir i és cremat a algun lloc del poble.

Per viure intensament la festa del Carnestoltes, et proposem algunes celebracions d’indrets que no et pots perdre.

-A Puig-Reig, Barcelona, la festa comença divendres 8 de febrer amb l’arribada de l’emissari del Rei Carnestoltes, es realitzen cercaviles, comparses, sopars i ball.

-Les disfresses estaràn presents a Llinars del Vallès, Barcelona, on l’acte central es la gran rua de Carnestoltes i el concurs de disfresses.

-A Sant Andreu de Llavaneres, Barcelona, la festa és per tota la família. Pels infants, hi haurà rua, xocolatada popular i animació infantil al pati d’El Casal.

-A les comarques gironines, Sant Feliu de Pallerols organitza una rua amb carrosses i un Gran Sopar Popular que s’allarga amb música.

-A la població de l’Aldea, a Tarragona, els concursos de disfresses són popular iguals que les activitats per a la mainada.

Tens més informació sobre diferents festes de Carnaval a Catalunya en aquesta web: Festes.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *