Conques, rius i pluges

Durant la última setmana s’han registrat pluges importants. El nivell dels pantans i embassaments catalans ha recuperat bons nivells per afrontar els pròxims mesos. Per exemple, l’increment total dels pantans dels rius Llobregat i Ter ha estat de 49,7 hectòmetres cúbics, passant de 363,2 a 413,1.

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, les reserves d’aigua estan pràcticament al mateix nivell del juliol, gairebé al 68% de la seva capacitat, augmentant en més d’un 13,5% en un sol cap de setmana. Una bona notícia donat que més de 5 milions de persones reben l’aigua dels embassaments del Ter i el Llobregat. La única excepció, l’embassament de Boadella, al riu Muga segueix per sota del 22% de la seva capacitat i les restriccions en el consum d’aigua continuaran a l’Alt Empordà, Girona, trobant-se en una situació d’Excepcionalitat 2.

Riu Ter a l\'alçada de Sant Quirze de Besora

El debat sobre l’aigua a Catalunya sembla no tenir mai un final feliç. Aquest cop, s’ha alertat que pròximes pluges prodrien fer desbordar els caudals dels rius i provocar inundacions. Però, arribat aquest punt potser caldria recordar el cicle hidrològic a grans traços: del naixement dels rius al mar, s’evapora, es condensa a gran alçada fomant núvols que tornen a descarregar l’aigua a les muntanyes, on torna a començar el cicle de l’aigua.

Durant les últimes dècades aquest cicle natural s’ha enfrontat a una construcció desmesurada que en moltes ocasions ha variat considerablement alguns trams de les conques del rius, desviant el seu recorregut natural i provocant grans inundacions en zones anteriorment de baix risc.

Potser doncs, caldria plantejar-se què cal fer per recuperar les conques dels rius. S’evitarien inundacions i, molt probablement recuperaríem una mica el maltret cicle hidrològic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *