Del mas agrícola a la masia rural

Probablement la masia sigui la construcció més emblemàtica de Catalunya. No obstant, poc se’n coneix més enllà del típic i tòpic “casa de pagès”. Des del segle XII on apareixen els primers masos fins avui, la seva transformació és molt notable.

Durant l’edat mitjana, época on apareixen les primeres masies, la subsistència era de caire familiar. Cada unitat familiar produïa directament allò que necessitava. Les masies doncs, eren quelcom més que una “casa”. Eren l’edifici principal d’un mas, l’explotació agrària tradicional.

Els primers masos apareixen a la Catalunya oriental, prop del Prepirineu i la Serralada Transversal. Estar situats a montanya permetia a les families conseguir fusta i fruits pel bestiar molt fàcilment. A més, al marge dels boscos sol haver-hi zones útils per a la pastura, i a la zona més baixa de la muntanya, extensions planes per al conreu. La masia, com a construcció, havia de respondre arquitectònicament a aquestes necessitats.

Generalment, la primera planta era per a l’ús domèstic: celler, rebost, estances. A la segona planta hi havia el graner. I en molts casos, junt a la masia, els estables i un pou per abastir-se d’aigua.

A finals del segle XV, les masies s’estenen com a construcció agrícola més enllà de la Catalunya humida i es comencen a veure les primeres masies vinícoles al Penedès, hortícoles al Delta del Llobregat, ramaderes al Lluçanès o cerealeres a l’Empordà.

No és però fins el passat segle XX que les masies perden protagonisme. L’agricultura es mecanitza a ritmes forçats, apareixen els grans mercats i cal abastir les grans ciutats. Les unitats familiars ja no són autosubsistents i les masies perden la seva funcionalitat productiva. Potser per això, durant els últims anys les masies han trobat una nova sortida i s’han transformat en allotjaments de turisme rural.

Si teniu l’oportunitat d’allojtar-vos en una masia, no la deixeu passar. Algunes de les que figuren a Toprural:

Masia Ca l’Agustinet (Barcelona)

Masia Pedrolet (Lleida)

Masia Cal Sams (Girona)

Masia els Cups (Tarragona)

Enric Rodrigo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *