Descobrir el Moianès

A poc més de 60 Km. de Barcelona, entre les depressions de la Plana de Vic, el Pla del Bages i el Vallés trobem l’altiplà del Moianès en plena Catalunya Central.

Aquesta comarca natural integrada per municipis pertanyents al Bages, Osona i Vallés Oriental conserva un ric patrimoni històric, natural i cultural. Hi podrem trobar des de restes del paleolític i neolític fins a elements de l’arquitectura preindustrial.

Al municipi de Calders hi trobem els meandres que formen el riu junt al castell del segle X del qual resta la torre i algunes muralles. També del mateix segle és el castell de Castellcir, on també podrem gaudir d’un passeig per la seva gran fageda, la Sauva Negra, protegida dins el Pla d’Espais d’Interès Natural.

Si ens arribem fins a Castellterçol podrem visitar la casa de d’Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat Catalana. Data del segle XVII i està declarada monument d’interès històric.

Una altra joia arquitectònica, en aquest cas del romànic, la trobarem a L’Estany. Es tracta del Monestir de Santa Maria i el seu claustre del segle XI.

Especialment interessant és la capital del Moianès, al terme municipal de Moià hi trobarem l’església de Santa Maria i el seu espectacular campanar. Al costat, el Museu de Moià situat en la casa on va néixer Rafael Casanova hi trobarem restes prehistòriques de la cova de les Teixoneres i les coves del Toll.

Entre el patrimoni cultural de Moià també hi destaquen el pont medieval i els dolmens del Pla de Cuspinar.

A Monistrol de Calders és d’especial interés el Dolmen del Pla de Trullàs i el gran gorg format per la riera Golarda, conegut com Gorgs Blaus.

Si volem tenir una panoràmica del Moianès, ens podem apropar a l’església de Sant Cugat de Gavadons, edifici romànic del segle XII, ben aprop de Collsuspina que ens servirà d’excel·lent mirador.

2 thoughts on “Descobrir el Moianès

 1. Equip Toprural

  Hola Jordi,

  Moltes gràcies pel teu comentari, no dubtis que ens ajudarà a continuar amb la nostra tasca. Esperem veure’t sovint per aquí.

  Salutacions cordials,
  Equip Toprural

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *