Estany d’Ivars i Vila-sana, pur contacte amb la natura

Catalunya compte amb diversos estanys i llacs impregnats de natura que presenten una fauna i flora força variada. L’estany d’Ivars i Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell, a Lleida, és una bona excusa per a fer una escapada a aquestes terres i meravellar-nos dels seus paisatges. T’hi apuntes?

És l’estany interior més gran de Catalunya pel que fa a les seves dimensions amb una superfície d’aigua de 126 ha. Es troba entre les poblacions d’Ivars d’Urgell, Vila-sana i Vallverd, i hi podem arribar per carretera des de l’autovia A2 o bé per camins rurals senyalitzats. El llac presenta aigua dolça que prové del canal d’Urgell, la seva profunditat màxima no arriba als quatre metres ni la mitjana als dos metres.

La zona és molt rica en vegetació i fauna. Pel que fa a les diverses espècies, s’han detectat més de 200 espècies diferents d’ocells, gràcies al seguiment ornitològic que es realitza. Així, veurem el cabusset, el corb marí, la cigonya blanca, el voltor, l’àliga… altres són el teixó, la guineu, el senglar, la mostela o la sargantana ibèrica.

És una zona ideal per a fer senderisme i conèixer molt més en una maca i complerta excursió. Aquest espais es complementa amb un seguit d’instal·lacions per a descobrir els valors naturals de l’estany: miradors per obervar panoràmiques privilegiades, casetes per veure els ocells, passarel·les de fusta per travessar sobre l’aigua, zones per menjar a l’aire lliure i barques per navegar al propi estany.

I l’entorn? En aquest indret no podem deixar de nomenar algunes de les poblacions més properes de Lleida que visitarem. Barbens, amb el seu castell i Ajuntament; Almassor i els seu conreus; Castellnou de Seana i la seva església parroquial i El Poal, entre d’altres.

Per a més informació: Estany d’Ivars i Vila-sana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *