La importància de reduir i reutilitzar abans de reciclar

Reciclar els residus que generem és molt important. Temps enrera vàrem publicar una petita guia per saber si recicles correctament. El reciclatge dels residus és un pas endavant per garantir la sostenibilitat ambiental. Per exemple, el material d’una llauna reciclada pot esdevenir la matèria prima a partir de la qual fabricar una futura bicicleta.

Aquí reciclem!

Malgrat tot, si bé gestionar correctament els residus és un avanç, sempre cal tenir en compte que el millor residu és el que no existeix. Per això avui, donarem quatre pinzellades ràpides als dos passos previs al procés de reciclatge: la reducció i reutilització dels residus i materials que usem en el nostre dia a dia.

Reduir residus
En moltes ocasions generem residus inútilment. Cal tenir en compte que considerem residu a tot allò que finalment acabarem llençant. Per exemple:

  • Si fem servir paper només per una cara, estem consumint el doble del paper necessari.
  • Si anem a fer la compra amb un cabàs o un carretó ens estalviarem gran quantitat de bosses de plàstic.
  • Compte amb els envasos. A l’hora de comprar certs productes, hauríem d’evitar els envasos individuals que usen excesiu plàstic o bé comprar productes a granel.
  • Per a congelar aliments, enlloc de paper film que haurem de llençar podem fer servir carmenyoles.

Amb una correcta actitud cap a la reducció de residus cada persona pot generar 400 grams menys de residus per dia! Tens més idees? No dubtis a compartir-les amb nosaltres a través dels comentaris del blog.

Reutilitzar materials
D’altra banda abans de llençar res com a rebuig també cal pensar si li podem donar algun altre ús. Per exemple:

  • Envasos de vidre ens poden servir per guardar productes o un envàs de gelat pot ser útil com a carmenyola per a congelar aliments.
  • Abans de llençar roba, sabates o juguets podem donar-la a serveis socials. I abans de llençar un moble sempre podem preguntar a les nostres amistats si ho necessiten.
  • Llibres de text escolars poden ser aprofitats per germans  o altres companys d’escola.

Idees i alternatives, n’hi ha moltes. Només cal que trobis quines et poden ser més útils. Fins i tot, pots endinsar-te en el món del disseny reutilitzant materials.

Si primer reduïm els residus i més tard reutilitzem els materials poc a poc comprobarem com el reciclatge es torna més efectiu, més àgil i més lleuger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *