La setmana santa i els seus pastissos i dolços

Des de fa molt temps, la tradició de la Setmana Santa està unida a plats típics gastronòmics que es menjaven en aquesta època. Alguns s’han conservat fins avui en dia i també han sortit altres més novedosos. Els dolços i pastissos, a més d’altres plats molt més generosos, són els protagonistes de la cuina d’aquesta Setmana Santa. Et fem un repàs als plats més tradicionals i ensucrats d’arreu de Catalunya… bon profit!

dolços setmana santa

Orelletes i tortell de Rams
Sí, els dolços es troben per tots els racons i pobles on en cada lloc es fan d’una manera diferent. Podem triar, ja que hi ha una gran varietat: gimgaletes, sisenyors, figuretes o rosquilles que els trobem el Diumenge de Rams, on abans es penjaven del palmó que es beneeix.

Aquest dia, es menja el tortell de rams que té forces variants, encara que tots tenen un forat al mig i estàn fets de massapà i poden portar fruita o nata per dins. Concretament, a Girona i Olot, el tortell del Diumenge de Rams és de briox i també ple de massapà.

D’altre banda, les dolces orelletes ja es troben durant tot l’any a diferents indrets, però a determinades poblacions, com a Ulldemolins, Vilaplana i a d’altres comarques de Tarragona, ofereixen una llarga tradició. Les orelletes estàn fetes amb oli d’oliva i sucre, de pasta plana, són cruixents i ja es menjaven a Catalunya a l’Edat Mitjana.

Bunyols
Aquests dolços es poden trobar a tota la geografia espanyola i es mengen al voltant de Pasqua, quan acaben les festes del Carnestoltes. De massa de pasta, amb sucre i forma rodona, són característics els bunyols per Dijous Sant de l’Empordà, amb farina, ous, llevat i altres substàncies aromàtiques.

La seva tradició també és llarga, doncs segons el Gremi de Pastissers de Barcelona, “el seu origen deu sorgir de la necessitat popular d’endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger. A més, el seu aspecte és sobri, lluny de la fastuositat del tortell o de la Mona de Pàsqua”. Dins d’aquesta festa, trobem la Bunyolada de Calella, que es celebra el divendres Sant.

Les mones, les més solicitades
Hi ha molts nens que somien tot l’any en les festes de Setmana Santa per menjar la mona. Aquest pastís, ara de xocolata, abans era un tortell amb ous de gallina, (tants com anys tenia el nen), però després ha evolucionat per fer-ho de mantega i ous de xocolata, i diferents formes i figures espectaculars també de xocolata.

És el pastís que els padrins entreguen com a regal als seus nebots durant el dilluns de Pasqua, dia on es comparteix amb tota la família.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *