Lladurs, una joia al Pirineu de Lleida

A la comarca de Solsona, al bell mig del Pirineu de Lleida, Lladurs és un dels pobles més enigmàtics i de gran bellesa de tota Catalunya. Una zona rural incomparable dins un municipi de 128,69 km2, amb muntanyes, boscos, zones naturals i un patrimoni cultural únic.

Contempla la seva fauna i flora, passeja i practica esports d’aventura, admira les seves coves i visita esglésies i ermites. Gaudeix de la natura i escapa’t a aquesta zona durant aquest mes de novembre.

lladurs Wikimedia de Calitxa

Un dels encants que fan de Lladurs una població diferent és que està formada per masies, doncs la pagesia encara es manté i són molts els prats pel cultiu i la pastura. Les masies ens traslladen a altres èpoques i ens deixen sentir la manera de viure dels seus habitants, on la calma és sempre protagonista.

Alhora de fer excursions, les zones d’interès naturals ens deixen paratges envejables. Podem fer rutes a la Serra de Busa-els Bastets-Lord i la Ribera Salada, on gaudir de rius, fonts, roques, aus i espècies de fort interès, amb les característiques típiques del Pre-Pirineu.

El turisme rural està força arrelat al ser una zona completament verda. Entre les seves rutes, destaquen la que travessa el Camí dels Bons Homes o ruta dels càtars, que es remonta a les rutes de migració d’aquest col·lectiu a l’Edat Mitjana.

El camí ocupa diverses comarques catalanes, i, al Solsonès, ens fa passar per Tuixén, Odèn, Sant Llorenç de Morunys, Solsona i el santuari del Miracle. A prop de Lladurs, una altra ruta és el Serrat dels Moros, que ens deixa vistes de Canalda, les serres d’Odèn i el Port del Compte.

L’art i el patrimoni d’aquesta zona és immens. Són notables els jaciments prehistòrics, com la cova de les Portes. A més, podem veure un art rural únic, com ara el castell de Lladurs, que podria datar de l’any 1.000; l’església parroquial de Santa Maria de Lladurs, reformada on abans hi havia l’antiga església de la que es conserva un tros de mur; les capelles interiors de les cases pairals; el pont de la Ginebrosa, a la Ribera Salada i del segle XVIII; o el Pont de l’Afrau, en el curs del riu Negre.

Aquesta riquesa es barreja amb la pràctica dels esports d’aventura: recorreguts en bicicleta, escalada, rafting… gaudeix d’un lloc on el temps s’atura. Pots allotjar-te en aquesta zona en les cases rurals a Lladurs, obertes tot l’any.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *