Monestirs de la ruta del Cister

L’ordre monàstica del Cister va néixer al segle XI contra la riquesa i cert refinament de vida en alguns monestirs. L’ordre del Cister pretenia recuperar els monjos com a persones dedicades a l’oració, el treball i l’acollida de pelegrins. A Catalunya s’establiren a Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges on podem visitar els seus monestirs seguint la Ruta del Cister. Aquest ordre monàstic es va estendre per tot Europa.

Monestir de Poblet

Monestir de Poblet:
És el més gran de la ruta del Cister i l’únic que manté una comunitat de monjos. Fundat l’any 1150, fou declarat Patrimoni de la Humanitat l’any 1991 i actualment és el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa. Hi podrem visitar les nombroses tombes reials de la Corona d’Aragó o la impressionant sala capitular.

Monestir de Santes Creus:
Dels tres monestirs, el de Santes Creus és l’únic que no té cap tipus de vida monàstica i per tant ens permet endinsar-nos en cadascun dels racons del monestir. A l’estiu podrem assistir a concerts de música clàssica a l’espectacular antic dormitori dels monjos.

Monestir de Vallbona de les Monges:
Adscrit a l’ordre del Cister des de 1176 és l’únic monestir femení de la ruta i l’únic que durant 8 segles ha conservat ininterrumpudament la seva comunitat. En ell hi trobarem un excepcional claustre romànic i una gran col·lecció d’escuts de la noblesa catalana esculpits en les tombes de la sala capitular.

La Ruta del Cister és una clàssica ruta circular de poc més de 100 Km, que podem seguir fàcilment gràcies a les indicacions del GR-175. No comporta cap dificultat més enllà de la distància, així que sempre podeu plantejar-vos la ruta en diverses etapes. Per allotjar-te ben aprop de la ruta et proposem alguns allotjaments:

Més informació: La Ruta del Cister

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *