Per Nadal: Pessebres vivents de Catalunya

Cada any per Nadal, moltes poblacions catalanes organitzen els pessebres vivents, de llarga tradició a Catalunya, doncs s’estableix que ja a l’Edat Mitjana van començar les primeres representacions. Els pessebre vivents mostren escenes de la vida quotidiana de la gent d’aquella època on hi intervenen persones reals que fan de diversos personatges.

L’entorn (dins de coves, estables i escenaris molt ben decorats) és molt important i podem veure quadres, com l’anunciació a Maria, als pastors, el mercat, les cabanyes dels pastors, els treis reis mags… Els pessebres fan participar a la gent del poble i són molts els visitants que hi arriben de totes les regions durant les festes nadalenques. Com sovint les representacions es fan per la nit (on el joc de llums, so i colors és fantàstic), s’ofereix als visitants una mica de teca, amb pa, embutits i vi.

Representacions per Catalunya

A la comarca de l’Anoia, a Prats de Rei, el pessebre es realitza des de l’any 1972 i té moviment. Es fa a l’espai urbà sobre les 18.30 de la tarda i les dates són: el 26 de desembre, i 1, 2, 6, 9 de gener.

El pessebre vivent de Linyola, a Lleida, és estàtic (doncs cada població el fa a la seva manera) i el trobem darrera l’església. El podem veure el 26 de desembre i 1, 2, 8, i 9 de gener.

El dia de Nadal per la tarda és un bon moment per veure el pessebre de Sant Guim de la Plana, a Lleida, doncs hi ha representacions el 25, 26 i 2, 8, 9, 15 i 16 de gener. Una meravella que trobem al casc antic i que ens transporta a altres èpoques.

Si et trobes a les comarques gironines, el pessebre de Brunyola és una bona opció, doncs es realitza en entorn màgic, com és als voltants del castell de la població el 19, 25, 26 de desembre i l’1, 2 de gener.

La bonica població de Pals ofereix una representació al recinte gòtic de la població i també hi pots anar el 25 i 26 de desembre i el dia d’Any Nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *