Per un estiu rural i tecnològicament segur

Molts usuaris utilitzarem l’ordinador, la tablet o el smartphone durant estiu. Sovint no actuem amb tota la cura necessària per a passar unes vacances sense ensurts, tecnològicament parlant.

estiu rural i tècnològicament segur

Per això, des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (enllaç en castellà) ens han donat alguns consells per tal d’evitar i resoldre els problemes de seguretat que et poden afectar al navegar per Internet, tant pel que està de vacances com per aquell que rep a viatgers. Aquí van els consells:

Si ets propietari d’una casa rural i treballes amb ordinadors o els ofereixes als teus hostes, hi ha diversos aspectes que hauràs de tenir en compte:

 • Instal·lar un antivirus que analitzi tot el que es descarrega. I no fa falta pagar molt per a això, hi ha unes quantes eines gratuïtes per aquesta funció.
 • Prendre precaució amb el sistema operatiu i el navegador, i mantenir-los actualitzats constantment.
 • Fer còpies de seguretat de tota la informació sensible que tingueu a l’ordinador i, sobretot, si pot afectar el teu negoci.
 • Si tens un servei de cessió d’ordinadors o es utilitzat per a persones diferents, és millor tenir vàries adreces d’usuari en les que es limitin els permisos per navegar, instal·lar programes, fer descàrregues… d’aquesta manera, evitaràs disgustos.
 • Si ofereixes servei de wifi als teus clients, no oblidis protegir-la amb mesures, com ara amagar el nom de la xarxa, canviar la contrasenya que ve per defecte o apagar el router o punt d’accés quan no estigui en ús.
 • Pel que fa a les contrasenyes o petició d’informació personal (ja siguin contrasenyes del racó del propietari, de la teva adreça de correu electrònic, etc.), us recomanem renovar-les amb regularitat. I mai, en cap cas, proporcionar aquestes contrasenyes o informació personal delicada (com les teves dades bancàries, per exemple) per correu electrònic. No dubtis en contactar amb el servei d’atenció al client del lloc que et demana aquesta informació per a verificar si es pot fer de forma segura; tota precaució és poca.

D’altra banda, si ets viatger i et portes l’ordinador o smartphone, o utilitzaràs el servei d’ordinadors d’una casa rural o hotel, has de prendre nota d’un consells molts senzills:

 • En cas de que no hi ha cap garantia que l’accés a Internet és segur, és millor no accedir als teus serveis bancaris o a aquells que requereixen donar informació sensible, com el teu número de targeta.
 • Busca extensions en el navegador que obliguin a utilitzar el xifratge de dades (el famós https).
 • Utilitza contrasenyes dures o prova les contransenyes d’un sol ús que faciliten serveis com Hotmail. També pots crear una adreça per a les vacances a la que es reenvii la informació que consideris important. Així, en cas de que accedeixis de forma irregular a la teva adreça, la principal no es veurà afectada.
 • Evita, sempre que puguis, facilitar informació a través del correu electrònic, xarxes socials, xats, etc., sobre la data de les teves vacances, la teva destinació o les dates on marxaràs, doncs la casa es queda deshabitada.
 • Si fas servir el teu mòbil per comprar entrades o reservar les vacances, tingues en compte també les mesures de seguretat necessàries.

Segur que si segueixes aquests senzills consells, no t’emportaràs cap ensurt durant l’estiu. També tens l’opció de desconnectar completament i deixar tots els teus dispositius tecnològics a un racó acumulant pols… Però sabem que és complicat. Per aquesta raó, hi ha una gran varietat de cases rurals amb wifi gratuïta per a posar en pràctica aquests consells.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *