Slow-food, cap a la eco-gastronomia

Practicar una vida reposada, de relax i amb benestar ens ajuda a sentir-nos millor. Sota aquesta concepte, el slow-food neix a Itàlia com a reivindicació de la fast-food, per poder aprendre els valors de la gastronomia. Aquest moviment es va extrendre força ràpid arribant també a Catalunya, on els actes, cursos i degustacions conviden a un grup de persones cada vegada més nombrós.

Aquest moviment es centra en donar importància al plaer vinculat a l’aliment, en aprofundir en les receptes de cada país, en defensar les produccions tradicionals i la biodiversidad de les espècies cultivadas i reconèixer la varietat dels llocs de producció. Una actitut que ells diuen eco-gastronomia, que uneix el respecte i l’estudi de la cultura enogastronòmica per tal de defensar la biodiversitat agroalimentària.

Està clar que el slow food està a favor de l’agricultura orgànica, com a fi per a reduir tot impacte al medi ambient, amb la supressió de la quantitat de pesticides que s’utilitzen a tot el món. A Catalunya podem trobar diverses comarques associades a aquest moviment, como ara a Barcelona, al Garraf, la Garrotxa, Priorat, Terres de Lleida, a la Catalunya central i al Vallès Oriental, on s’hi realitzen tot tipus d’actes per tal de potenciar els aliments de cada zona.

És, per tant, una reflexió sobre la qualitat de vida, un valor molt important que guanya pes, tal i com hem pogut veure aquesta setmana amb la declaració de Patrimoni Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO (enllaç en castellà) a la dieta mediterrània, que fomenta aquests valors amb un tipus de gastronomia saludable.

Més informació: Slow Food Catalunya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *