Una mirada als boscos: Espai natural de les Guilleries

El boscos i parcs de Catalunya ofereixen riques extensions on poder fer una mica de tot. A Toprural, volem celebrar l’Any Internacional dels Boscos, donant a conèixer les seves reserves naturals. Preservar els boscos és cosa de tots.

Avui us animem a fer una visita a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, a la província de Barcelona i ocupant comarques d’Osona. La millor manera de desconnectar en família.

La seva vegetació ens aporta riquesa, amb una flora típica de muntanya mediterrània, amb rouredes, alzines, freixenedes i fagedes. Els torrents d’aigua ens deixen diversitat i llocs humits, amb algunes fonts on descansar i agafar forces.

Pel que fa la fauna, el ocells més nombrosos són l’esparver i l’àliga marcenca, procedent de l’Àfrica. Altres espècies que podem trobar són l’esquirol, la guineu, i el porc senglar que viem a molts espais verds de Catalunya. Però també hi ha rèptils, on hi destaquen el llangardaix verd i la serp d’Esculapi. Cal ressaltar la rara presència del gat salvatge, espècie típicament forestal.

Dins les activitats que trobem per a fer al parc, el programa “Viu el parc” ens ajuda a conèixer millor els espais per a grans i petits. Hi trobem activitats plàstiques, musicals, literàries, folklòriques i, sobre tot, de difusió del patrimoni natural i cultural. A més, enmig del parc hi ha llocs d’interès, com ara el Parc de les Set Fonts, la bassa, i la font de la Riera.

El patrimoni del parc ens deixa una fantàstica arquitectura barrega dels diferents pobles que hi han passat i habitat, com ara els ibers ausetans. Així, són interessants les masies de Folgueroles, l’església romànica de l’any 981 Sant Esteve de Tavèrnoles, l’embassament de Sau a Vilanova de Sau, o L’església parroquial, del segle XI, de Sant Julià de Vilatorta.

Per a més informació: Espai Natural de les Guilleries.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *