Vies romanes del Mediterrani

Des de Roma fins a Cadis s’estenia la vella Via Augusta, una ruta de 2725 km que va prendre el nom de qui va manar reconstruir-la, l’emperador romà August, als voltants de l’any 8 aC.

Inicialment, la Via Augusta, així com altres vies romanes es va construïr amb finalitats militars, però ben aviat el comerç seria el principal interès per mantenir la circulació entre províncies.

L’arc llatí del Mediterrani, que s’estén des de Grècia fins a Portugal troba unes característiques comunes en el conreu de la vinya i l’oliva, i el podem seguir a través de diverses vies: Via Egnatia a Turquia i Grècia, Via Appia i Via Aurèlia a Itàlia, Via Julia Augusta i Via Domitia a França i la Via Augusta al seu pas per Catalunya i Espanya.

De totes elles en podem trobar més informació a www.viaeromanae.org (enllaç en castellà), un projecte nascut l’any 1998 per a recuperar la història de les vies romanes al Mediterrani i també una eina d’informació geogràfica i turística.

En l’actualitat, es pot seguir el sender de la Via Augusta al seu pas per Catalunya en un total de 24 etapes que ens portaran a descobrir vins, monuments, aqüeductes i viles des de Sant Joan del Pas fins a Coll de Panissars.

No obstant, s’han trobat importants restes arqueològiques al llac Vicarel·lo on el trajecte de la Via Augusta es dividia en 26 jornades de viatge que recorrien algunes de les principals ciutats i viles mediterrànies com les actuals Narbona, Caldes de Malavella, Tarragona, Tortosa o Xàtiva, per endinsar-se després cap a Còrdova, Sevilla o Cadis.

No hi ha cap dubte que l’herència cultural de l’època romana és un excel·lent motiu per a organitzar una escapada original i diferent.

Enric Rodrigo

One thought on “Vies romanes del Mediterrani

  1. StephanF

    I don’t see many comments here, it means you have low traffic. I know how to make your page go viral. If you want to know simply search in google for:
    Kimting’s Method To Go Viral

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *