Viu la primera festa de l’estiu: Sant Joan

Focs d’artifici, fogueres, coques… arriba una de les festes més esperades que marca l’inici de l’estiu: Sant Joan. No només es celebra a Catalunya sino també a d’altres comunitats autònomes.

La popular revetlla de Sant Joan es realitza la nit del 23 de juny i el 24 de juny és festa. Una oportunitat per a passar-ho bé i viure la revetlla a diferents poblacions on allotjar-nos en alguna casa rural amb amics per a celebrar-ho.

És la nit del foc, el solstici d’estiu, i la nit més curta de l’any. Es diu que tradicionalment es necessitaba cremar les coses negatives per a fer fugir els esperits malignes. És, per tant, una nit màgica, on deixar enrera els mals pensaments per renovar la nostra vida.

Per aquest motiu, per Sant Joan es realitzen fogueres on poder cremar tot tipus d’estris, mobles i allò que volem que desaparegui. A la vegada, els focs d’artifici són populars sobretot en llocs de platja.

Però els veritables protagonistes són els petards, n’hi ha de totes les classes possibles i agraden molt als nens. S’ha de tenir precaució per tal de no prendre mal. La coca de lladorns, de crema, de fuites no pot faltar aquesta nit igual que el cava.

Encara que trobem aquesta festa per tots els racons de Catalunya, hi ha poblacions on la revetlla es celebra d’una manera diferent des de fa segles.

Festa de les falles al Pont de Suert. És una de les més tradicionals amb falles que van per tot el poble amb una gran foguera al bell mig de la plaça central.

Festa de San Joan a Sallent. Una revetlla única a la plaça Verge de Fussimanya i a la plaça Catalunya amb moltes activitats: xocolatada, sopar i ball amb petards.

Festa a Vilagrassa. El foc es protagonista i els seus habitants ballen al seu entorn amb una gran i central foguera.

Falles a la Vall de Boí. Les falles són troncs resinosos que després són cremats. Durant la nit de Sant Joan es baixen les falles de diferents pobles del voltant cap a Boí i la festa s’allarga fins el mes de juliol.

Segueix els consells per a tenir precaució de les fogures i correfocs en aquesta web: Gencat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *